İçeriğe geç
Anasayfa » Birazcık Abartılı Travmasız Eğitim

Birazcık Abartılı Travmasız Eğitim

Çocuğu Travmalardan Korumak

Burada söz edilen “travma”nın, düşme, yaralanma gibi fiziksel değil, psikolojik travmalar olduğunu belirterek başlayayım. Uzmanların dediğine göre, bir kişinin yaşamı boyunca uğrayacağı travmaların yüzde 25’i, çocukluk döneminde yaşanmaktadır. Buradan, çocukluk sonrasındaki ileri yaşlarda da travmalar yaşanabildiğini öğreniyoruz. Bu tür yetişkin travmaları, spesifik olayların neden olduğu travmalardır. Çok sevilen birinin ölümünün yarattığı travma, veya yaşanan bir depremin neden olduğu deprem travması gibi…

Buna karşılık, çocukluk travmaları daha çok “genel kavramlar ve olaylar” hakkında yaşanan sarsıntılardır. Bunlar, hayat hakkında edinilen ilk sarsıcı bilgilerden kaynaklanabilir. Cinsellik, ölüm olayının varlığı, hayvanlarla ilişkilerimizdeki iki yüzlülüğümüz gibi…

Tabii bazı spesifik olaylar da çocuklarda travmaya neden olabilir. Anne-babanın boşanması, aileden birinin ölümü, okulda zorbalık kurbanı olmak gibi deneyimler, çocuklarda önemli travma nedenleri arasındadır. Bunların bir çoğu, yaşam boyu olumsuz etkilerini sürdürebilir, kişinin karakterini etkileyebilir.

Ebeveynler, travma yaşayan çocuğuna nasıl yardımcı olabileceğini öğrenmelidir. Çoğunlukla profesyonel bir yardım en iyisi olsa da, bu yardıma başvurmak bile, ailenin travma konusunda bir ön-bilgiye sahip olmasını gerektiriyor.

Travmalara Karşı Çocuğu Aşırı Korumak

“Çocuğunuzda Psikolojik Sağlamlığı Nasıl Kurabilirsiniz? Ebeveynler olarak çocuğunuzu daha dayanıklı, problemlerini çözme gücüne sahip bireyler olarak yetiştirebilmeniz mümkün. Çocuğunuz olumsuz bir olayla karşılaşmasın diye aşırı korumak, her zorlukta onun yeterliğini sorgulamadan yardım etmek, stresli durumlardan kaçınmasını sağlamak onu daha mutlu ve dayanıklı yapmaz, aksine direnme gücünü zayıflatır. Önemli olan sorunları ortadan kaldırmak değil, sorunla karşılaştığında baş etme becerisini aşılamaktır. Çocukların problemlere ihtiyacı vardır ki çözüme de ulaşabilsinler. (Onikişubat RAM Bülteni, Sayı 1)

“Çocuğum travma yaşamasın” düşüncesinde aşırıya kaçmak, onun hayata hazırlanmasını önlemek ve hayat karşısında güçsüz kalmasına neden olmak şekline dönüşebilir. Bu konuda dengeyi sağlamakta güçlük çektiğinizi farkettiğinizde, profesyonel yardım almakta tereddüt etmeyin. ■



.