Diksiyon Kursu
Diksiyon, en basit anlatım ile, sözcüklerin söyleniş biçimidir. Her sözcük, o dili kullananlar tarafından aynı biçimde söylenmelidir ki, insanlar anlaşabilsin. Bir kişinin “elma” dediği şeye, bir başkası “alma”, bir diğeri “omla”, öbürü “emle” derse, bu insanlar birbirini anlayamaz, kullandıkları dili de bozmuş olurlar. En kısa anlatımıyla, bugün yaşadığımız sorun budur. Güldür Güldür Show programından alınan “Diksiyon Kursu 2” adlı bu videoda, toplumumuzda çok yaygın bir sorun olan “diksiyon hataları” konusu ele alınmıştır. Aynı konunun birinci bölüm videosunu buradan izleyebilirsiniz.
Daha önceki yazımızda belirttiğim gibi, Türkçe aslında diksiyon kursu gerektirmeyecek kadar gelişmiş bir dildir. Türkçede sözcüklerin yanlış seslendirilmesi, teknik olarak mümkün değildir. Ama biz bu imkânsız olayı bir şekilde beceriyoruz, hem de şaşılacak kadar ileri düzeyde ve şaşılacak kadar yaygın olarak…
Bu sorunun, ülkemizde iç göçlerin çok olması yüzünden şivelerin içiçe geçmesinden tutun da, kitap okumamaya kadar birçok nedenleri var. Yabancı dillerin sözcüklerini kullanmayı “havalı” bir şey sanmak, üst kuşaklardan yani ebeveynlerden farklı olmaya çabalamak, eğitimi önemsememek, doğrusunu öğrenmeye üşenmek, bilgiye değer vermemek, gibi daha birçok nedenler, dilimizin çok tuhaf bir biçime girmesine neden oldu. Çok büyük bir çoğunluk bu bozulmanın içinde yer aldığı için farkında değil, ama farkında olan küçük bir azınlık için gerçekten üzücü bir durumdayız.
Bu bozulma o kadar derinleşti ve o kadar yaygınlaştı ki, bence artık diksiyon kursları ile çözülecek boyutu çoktan aştı. Bu sitede, bu ve benzeri sorunlarımızı daha çokça konuşacağız. Şimdilik sadece bu tür mizah videolarının daha çok izlenmesini ve böyle bir sorunumuz olduğunun farkına varılmasını diliyorum. Daha fazlası için daha çooook işimiz var. ■