Siyaset ve Öğrenciler
Geçmiş yıllarda gençler siyasetle yoğun şekilde ilgileniyordu. Siyaset konusunda çok bilgili bir gençlik vardı. Bunun önüne geçme gereği duyuldu ve “depolitize” önlemleri alınarak, gençliğin siyaset dışı konulara yönlendirilmesi için çalışmalar yapıldı. bunun sonuçları iyi mi oldu, kötü mü oldu, bu konu hâlâ tartışılıyor.
Sonraki yıllarda gençlik, ülke sorunlarına duyarsız konulara yönlendirildi, bunlardan biri futboldu. Herkes futbola odaklandı, futbol maçlarının sonuçları üzerinden kumar oynama uygulamaları (“iddaa” gibi) yaygınlaştı. Stadyumlardan sokağa taşan bu kültürün etkisiyle, “küfürlü konuşma”, gençliğin iletişim dili oldu.
Son yıllarda gençlik yine siyasetle ilgilenmeye başladı, ama eskisinden çok farklı bir şekilde… Artık siyasetle ilgili bilgi sahibi olmaya gerek duymadan, siyasetle ilgilenmeyi becerebilen bir gençlik var. Futbol taraftarı kültürüyle siyaset yapan, siyasi görüşünü küfürlü konuşmayla yansıtan, oldukça değişik şekilde “politize” olmuş bir gençliğimiz var (Lütfen istisnaları önüme koymayın, istisnalar tabii ki var).
Güldür Güldür ekibinin bu oyunu, konuyu güzel bir biçimde ele almış. Öğrenciler, siyaseti, televizyon haberlerinde gördükleri şekilde uyguluyorlar ve ortaya hiç hoş olmayan durumlar çıkıyor. Gençlik siyasetle ilgilenmesin mi? Tabii ki ilgilenmeli, ama bunu bilgili ve temiz şekilde yapmalı ki, ülke sorunlarına bir de bu durum eklenmesin. ■